Monday, March 28, 2011

Pesan kakakku.


Kebingitan apabila 16 + 8 +4 berkumpul. Alhamdulillah!

Suatu hari, ketika keluar beli belah dengan kakak, kebetulan abang ipar tak ikut. Kami berdua ja. Bukan mudah nak jumpa sebab masing-masing ada tanggungjawab sendiri. Masa dalam kereta kak cerita:"Kawan kak pernah kata kat kak, orang tu baik dengan mak ayah mentua dia...aku tak boleh, pastu kak pon jawab...aku ni la kan, bukan sebab apa aku baik ni..tp sebab aku teringat mak ayah aku. Aku dok jauh, tak dan nak tolong tengok mak ayah aku, sakit ka demam ka apa ka..jadi aku nak buat baik dengan mak ayah mentua aku...orang-orang tua yang aku jumpa..supaya mudah-mudahan bila mak ayah aku ada masalah ka...apa ka...ALLAH gerakkan hati orang-orang baik yang ada kot dekat depa untuk tolong depa...tu ja yang aku mintak


moga aku buat baik tu..Allah bagi balasannya kat mak ayah aku.."Pastu kak pon membebel kat penulis supaya buat baik dengan mak dan ayah mentua biarpun penulis tak kawen lagi. Anggap sebagai mak ayah sendiri katanya. Dan kakakku yang satu-satunya itu pon teruslah membebel dan bercerita itu ini tentang kehidupan. Banyaklah pesannya mengalahkan mak nenek...tapi betullah..tak rasa jemu, sebaliknya kalau lama tak jumpa rasa rindu pulak.

Dan penulis pula, setiap kali nampak orang tua, ingat pada mak ayah. Stiap kali nampak orang muda, teringat abang dan kakak..ya, kasih sayang tanpa sebab dan syarat.

Kelemahan mereka akan kututupi dengan kelebihanku dan bergitulah jua sebaliknya. InsyaALLAH!

Mudah-mudahan ALLAH temukan kami semua sekali lagi sebagai ahli keluarga di Syurga nanti.***********

Keluarga Bahagia

Album : Berjalan Melihat Mentafsir
Munsyid : NowSeeHeart
http://liriknasyid.com


Bahagia seluruh semesta
Bermula dari keluarga
Dari titisan susu ibu tercinta
Mengalirlah sungai kasih abadi

Tumbuh dari keringat ayah
Kita perah pengorbanannya
yang melimpah
Derai air matanya mengalir
Di darah kita membina cita-cita

Rentaslah seribu laut (serta)
Kembaralah ke seluruh alam
Takkan kau temui
Semurni cinta 2X
Keluarga

Langkah remajamu
Ditusuk sembilu
Kembara dewasamu
Diamuk nafsu

Ingatlah pesan Ibu
Kenanglah pesan Ayah
Kembalilah
Ke jalan Allah.....

Sayangi keluarga
Di situlah bahagia.....


Lagu: Mujahid Abdul Wahab & Jeff Hazimin Jaafar

Lirik: Pahrol Mohd Juoi
Hakcipta Lagu & Lirik: Gurindam Cipta
Album : Berjalan Melihat Mentafsir
************************


“ Ya Allah Sesungguhnya aku bermohon kepadaMu iman yang menggembirakan hatiku dan keyakinan yang sebenar-benarnya sehingga aku mengetahui ia tidak mengenaiku melainkan apa yang Engkau tuliskan bagiku dan Redha daripada Engkau dengan apa yang Engkau bahagikan kepadaku, Engkaulah pengawalku dunia dan akhirat, matikanlah aku dalam Islam dan pertemukanlah aku dengan orang-orang yang soleh”

1 sahabat/iah:

tafsir+b.a said...

suka!