Friday, October 19, 2012

enTitled
Dengan Nama Allah, Maha Pemurah Maha Penyayang..
Ya ALLAH, pada hatiku yang berbisik, pada lisanku yang berbicara, dan pada jariku yang menulis, moga Engkau ampunkan khilaf yang hadir padanya.


“Surprise is nothing coz it is just something new, but the everything is about how you endure it to be in the right way that it should be”

Tak semua orang berpeluang mengecapi nikmat Islam dan Iman. Ada yang dilahirkan dalam keluarga yang bukan beragama Islam, dan ada juga yang dilahirkan dalam keluarga Islam namun bukan yang mengamalkan Iman dalam kehidupan. Dua nikmat yang terbesar ini, sewajarnya disyukuri dan dihargai sepenuhnya oleh umat Islam.

Mungkin kita lahir dalam keluarga Islam, dan mengamalkan Islam itu serta menekankan iman. Itu nikmat yang tiada galang gantinya. Namun, masih ada yang lahir dalam Islam, namun masih teraba-raba mencari makna Islam itu sendiri, bahkan teraba-raba mencari erti kasih sayang yang hilang di tengah jalan. Mereka hidup dalam keuzuran, hidup dalam perjalanan yang payah, sepi dan sunyi. Tabahnya mereka berjalan dengan sendiri meski gelap pekat di depan. Mereka terus berjalan walaupun tidak tahu di mana arah tuju yang sebenarnya, apa yang mungkin mereka temui, semuanya hanya andaian yang nyaris tidak pernah wujud dalam fikiran.

Melihat mereka, meruntun jiwa. Senyum manis anak-anak muda yang tenang dalam kesempitan cinta. Bukan salah mereka jika tersasar dari jalanNya..namun, itu adalah salah KITA SEMUA, yang masih merasa diri sendiri penuh duka, sedangkan berbanding mereka, sudah tidak terkira betapa jauhnya beza nikmat yang ALLAH kurnia.

Dan Allah kini membukakan jalan nasr-Nya, bersama tanggungjawab yang semakin membukit. Mari mempersiapkan diri walaupun pasti ada kejutan pada hari demi hari yang perlu dilalui. Kejutan bukanlah apa-apa kecuali sesuatu yang baru, perkara yang menjadi segala-galanya adalah bagaimana kamu menghadapi kejutan itu dan meletakkannya di tempat yang betul seperti apa yang sepatutnya ia berada…

p/s: I’m moving now…and I’m very happy coz ALLAH gives me this opportunity. Alhamdulillah. ..Mohon kekuatan dari ALLAH untuk meneruskan ketabahan di perjalanan ini..^_^
*******************

“ Ya Allah Sesungguhnya aku bermohon kepadaMu iman yang menggembirakan hatiku dan keyakinan yang sebenar-benarnya sehingga aku mengetahui ia tidak mengenaiku melainkan apa yang Engkau tuliskan bagiku dan Redha daripada Engkau dengan apa yang Engkau bahagikan kepadaku, Engkaulah pengawalku dunia dan akhirat, matikanlah aku dalam Islam dan pertemukanlah aku dengan orang-orang yang soleh”

0 sahabat/iah: